Ανατομία και Φυσιολογία των Αντανακλαστικών
Τα αντανακλαστικά είναι αυτόματες, ακούσιες αντιδράσεις σε ερεθίσματα που προστατεύουν το σώμα, διατηρούν την ισορροπία και εκτελούν βασικές λειτουργίες. Αυτά ελέγχονται μέσω των νευρικών μονοπατιών που ονομάζονται αντανακλαστικές δίοδοι, οι οποίες περιλαμβάνουν αισθητήριους υποδοχείς, αφερενείς νευρώνες, κέντρα ολοκλήρωσης, εφερανθείς νευρώνες και οργανοποιητές αντίκτυπου.
Οι αισθητήριοι υποδοχείς ανιχνεύουν το ερέθισμα, οι αφερενείς νευρώνες μεταφέρουν τον παλμό στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), και το κέντρο ολοκλήρωσης, συνήθως στον νωτιαίο μυελό ή τον εγκέφαλο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες μέσω εσωτερικών νευρώνων. Οι εφερανθείς νευρώνες μεταφέρουν την εντολή αντίκτυπου από το ΚΝΣ σε οργανωτές αντίκτυπου, που εκτελούν την αντίδραση, όπως συστολή μυών ή έκκριση αδένων.
Τα αντανακλαστικά κατηγοριοποιούνται σε έμφυτα ή αποκτημένα, σε σωματικά ή αυτόνομα, και σε νωτιαία ή κρανιακά. Τα έμφυτα αντανακλαστικά είναι αυτά που γεννιόμαστε με, όπως το αντανακλαστικό του θηλασμού, ενώ τα αποκτημένα αναπτύσσονται μέσω εμπειρίας. Τα σωματικά αντανακλαστικά περιλαμβάνουν τους σκελετικούς μύες, ενώ τα αυτόνομα ρυθμίζουν εσωτερικές σωματικές λειτουργίες. Τα αντανακλαστικά είναι επίσης μονοσυναπτικά ή πολυσυναπτικά, ανάλογα με τον αριθμό των συναπτικών συνδέσεων.
Το πιο απλό αντανακλαστικό είναι το μονοσυναπτικό αντανακλαστικό, όπως το αντανακλαστικό της επιγονατίδας. Όταν χτυπηθεί ο τένοντας της επιγονατίδας, τα μυϊκά σπινθήρες τεντώνονται, στέλνοντας σήμα μέσω αφερενών νευρώνων στον νωτιαίο μυελό, ο οποίος στέλνει άμεσα την αντίκτυπη εντολή μέσω εφερανθών νευρώνων, προκαλώντας σύσπαση του τετρακέφαλου.
Τα πολυσυναπτικά αντανακλαστικά περιλαμβάνουν πιο σύνθετες διαδρομές με εσωτερικούς νευρώνες, όπως το αντανακλαστικό της απόσυρσης από ένα επώδυνο ερέθισμα, που απαιτεί συντονισμό με άλλους μύες για την ισορροπία.
Η δοκιμή των αντανακλαστικών είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση του νευρικού συστήματος. Συνηθισμένα αντανακλαστικά που ελέγχονται περιλαμβάνουν τον κερατοειδή αντανακλαστικό, τον μανδιβολογικό αντανακλαστικό, τον στιλοραδιακό αντανακλαστικό, τους βραχιόνιους και τρικεφαλικούς αντανακλαστικούς, τους κοιλιακούς αντανακλαστικούς, τον αντανακλαστικό της επιγονατίδας, τον αντανακλαστικό του αχίλλειου και τον φυλλωτό αντανακλαστικό.
Οι φυσιολογικές αντιδράσεις είναι συνεπείς και συμμετρικές, ενώ οι ανώμαλες, όπως η υπεραντανακλασία, η υποαντανακλασία ή η εμφάνιση του σημάδιου Babinski, μπορεί να υποδεικνύουν νευρολογικές διαταραχές. Κατανόηση αυτών των αντανακλαστικών είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση και διαχείριση των νευρολογικών καταστάσεων.
Verified by Dr. Petya Stefanova